Hoe omgaan met onrechtvaardigheidgevoel?

Tips en inspiratie: omgaan met onrechtvaardigheid I


We zijn mensen. En je herkent vast dat er in de wereld (op grote schaal) zaken spelen die in onze ogen niet rechtvaardig zijn. Maar ook in ons dagelijkse leven komt onrecht zo nu dan om de hoek kijken. Hoe laat je dit los? Daar gaat deze blog over. 

In mijn geval werd ik er de afgelopen tijd aan herinnerd, hoe ik mijn baan in het onderwijs verloren was. Gevoelens van boosheid vanwege bepaalde herinneringen van zaken die niet klopte en het gedrag van de sleutelfiguren die erbij betrokken waren, zorgde ervoor dat het genieten van het leven in het NU minder was.


Omschrijving onrecht of gevoelens van onrechtvaardigheid 

Twijfelachtig, oneerlijk, niet billijk. Dat wat volgens de wet of je gevoel niet eerlijk is. 
Een behandeling die iemand onrecht aandoet of een toestand die onrecht inhoudt.


Onrecht en ons lichaam (achtergrond informatie)


Als we oneerlijkheid herkennen in een situatie (of in het gedrag van mensen) triggert dit een gebied in onze hersenen, de amygdala. Dit is het zogenaamde emotionele brein dat betrokken is bij het ervaren, verwerken en aansturen van emoties zoals bijvoorbeeld angst en boosheid.

Dit stuk brein is een eigengereid personage. Razendsnel beoordeelt ze een situatie op eventueel gevaar en zorgt ervoor dat er een oeroud instinctief proces in gang wordt gezet. Dit zorgt voor de beschermingsreacties zoals vechten, vluchten of bevriezen. En dat vooral op de automatische piloot. 

Deze snelle reactie kan, in het geval van een grote steen die op ons afkomt, heel levensreddend zijn. Als we snel wegduiken, voordat we ons er echt van bewust worden, is dat mooi meegenomen. De amygdala werkt snel als ze prikkels aangeboden krijgt. 

De emoties die het meest in verband is gebracht met de amygdala is angst. Angst is ook een aangeboren emotie dat al bestaat bij baby’s. Als een baby schrikt en het schrikreflex optreed, knipperen ze met hun ogen en trekken verschillende spieren samen. Allemaal automatische reacties van het lichaampje. 

Je kan je voorstellen dat als de amygdala (om wat voor reden dan ook) bij volwassen actief wordt, we een emotie zoals angst kunnen ervaren als zweten, versnelde hartslag en spierspanning. Dit allemaal om actie te ondernemen. De vraag is...wat ga je vervolgens doen?  

Ook bestaat er aangeleerde angst. Stel dat je ooit doodsangsten hebt uitgestaan op een hoge berg en iemand toont je daarna een foto van deze berg dan zou het kunnen zijn dat door de prikkel van herkenning je amygdala systeem aanslaat. Zomaar ineens breekt het angstzweet je uit en adrenaline giert door je lichaam. Sterke biologische en psychische reacties.

In het geval van het zien of ervaren van onrecht, kan een beleving van het lichaam ontstaan en begrijpen mensen helemaal niet waarom ze in paniek raken of wat er met hun lichaam gebeurd.
Door de toegenomen spanning in het lichaam kan je minder helder denken. En bijvoorbeeld chronische pijn (door verhoogde spierspanning) kan groter worden. 

Het is een goede keuze om niet te blijven hangen in gevoelens van onrechtvaardigheid. En te onderzoeken wat het jou te zeggen heeft. Heb je ooit een kind gebaard? Zie een emotie dan als een wee bij het bevallingsproces. De golf zwelt aan, piekt en rolt weer uit. 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan daarom hieronder de tips!







Tips omgaan met gevoelens van onrechtvaardigheid

  • Accepteer de emoties die het oproept. Druk ze niet weg en veroordeel jezelf niet. We zijn menselijk en hebben emoties die er mogen zijn. Heb geduld met jezelf. Het leren omgaan met zeer sterke emoties is een proces en sommige dagen gaat het beter dan andere dagen.

  • Overtuigingen zoals; ‘je mag niet huilen, je mag niet boos worden en angst is voor mietjes’. Laat deze maar zijn voor wat het is. Het zijn maar gedachten. 

  • Het accepteren van emoties is simpelweg het beste maar bedenk dat het instinctief kan aanvoelen alsof we willen vechten en opkomen voor het recht. Soms doen mensen dat door klagen, een ander alle schuld geven of bewijzen verzamelen waaruit blijkt dat je gelijk hebt.

  • Zet je emoties niet om in daden maar zorg eerst voor rust. Zodat je geen spijt krijgt van je acties.

  • Empower jezelf door de feiten los te zien van je emoties. 

  • Zoek ontspanning in sport, yoga, meditatie of stevig wandelen (passief tv kijken, shoppen, eten, drinken of andere afleiding tactieken werken op lange termijn minder goed). De adrenaline kun je verlagen door je lichaam ontspanning te gunnen.

  • Download een geleide meditatie op je telefoon en beluister dit regelmatig. 





  • Blijf je piekeren? Piekeren vreet energie en je blijft gefocust op problemen i.p.v mogelijkheden.

  • Visualiseer een stopbord. Het is wat het is. Accepteer de situatie of probeer het (na rust) te veranderen.

  • Herken het verschil in wat je eventueel kan veranderen en wat niet. We kunnen iemand zijn/haar gedrag (of het gedrag in een organisatie) niet veranderen als de mensen dat niet willen of het simpelweg niet zien. We kunnen er wel voor kiezen om er anders op te reageren. En er eventueel voor kiezen om positief te beïnvloeden of een spiegel voor houden.

  • Beslis dat het niet waard is om gefocust te blijven op gevoelens van onrechtvaardigheid en boosheid. Je maakt jezelf er namelijk niet blij mee!

  • Uit je gevoelens op een manier die voor je werkt. Ik heb gemerkt dat erover praten mij niet oplucht. Ik blijf door bepaalde gedachten te verwoorden, gevoelens versterken. En de mensen die van je houden praten wellicht met je mee dat het echt niet kan, waardoor de gevoelens van onrecht alleen maar uitvergroot worden. 

  • Gevoelens kunnen geuit worden door bijvoorbeeld te schrijven of een kunstwerk te maken. 

  • Zie jezelf niet als slachtoffer als je in je persoonlijke kracht wil blijven staan.

  • Als je eraan toe komt, probeer erachter te komen waarom je zo’n sterke emotionele reactie bij jezelf gewaar wordt. En dat als je weer rustig bent, waardoor je van een afstand naar de situatie kan kijken. 

  • Wat leer je van de ervaringen? Bedank in gedachten de situaties en mensen die op je pad komen. Dit is 'shit' om van te leren. 

  • Bedenk dat mensen die in jouw ogen onbeschoft, oneerlijk of bot zijn, zelf hun lessen te leren hebben en trek het je niet persoonlijk aan. 

  • Wees lief voor jezelf.



  • Bedenk wat je met de uitkomsten wil doen. Wil je terugkomen op de situatie waarin je onrecht hebt ervaren? Maak een plan in kalmte en bedenk daarbij wat voor jou belangrijk is. In mijn geval is harmonie en rust belangrijk. Mijn acties stem ik af op de waarden die ik in mijn leven belangrijk vind. En ook dat ik er met een tevreden gevoel op terugkijk.


Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. 
Voor mijzelf was het weer een goede reminder. Tot slot (voor wie er wat dieper op in wil gaan) een filmpje van Ajahn Brahm over onrechtvaardigheid. 

























Reacties

  1. Wat een supertips. Enkele kende ik al vanuit mijn psycholoog maar lang niet alle! Bedankt :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten